Занимљиво

Чињенице афричког слона

Чињенице афричког слона

Афрички слон (Локодонта африцана и Локодонта цицлотис) највећа копнена животиња на планети. Нађен у субсахарској Африци, ово величанствено биљоједи је познато по изузетним физичким прилагодбама као и интелигенцији.

Брзе чињенице: Афрички слонови

  • Научно име: Локодонта африцана и Локодонта цицлотис
  • Уобичајена имена:Афрички слон: слон саване или грм слона и шумски слон
  • Основна група животиња: Сисар
  • Величина: Висине 8-13 стопа, дужине 19-24 стопе
  • Тежина: 6.000-13.000 фунти
  • Животни век: 60-70 година
  • Дијета:Биљни
  • Станиште: Подсахарска Африка
  • Становништво: 415,000
  • Статус заштите: Рањив

Опис

Постоје две подврсте афричког слона: савана или грм слона (Локодонта африцана) и шумски слон (Локодонта цицлотис). Афрички слонови грмови су светлији сиви, већи и кљове им се крију споља; шумски слон је тамније сиве боје и има кљове који су равна и окренути према доле. Шумски слонови чине око једне трећине до једне четвртине укупне популације слонова у Африци.

Слонови имају бројне прилагодбе које им помажу да преживе. Завртање великих ушију омогућава им да се охладе по врућем времену, а њихова велика величина спречава предаторе. Дуго дебло слона сеже до извора хране који се налазе на иначе неприступачним местима, а трупци се такође користе у комуникацији и вокализацији. Њихови кљови, који су горњи сјекутићи који и даље расту током живота, могу се користити за уклањање вегетације и копање за добијање хране.

Станиште и домет

Афрички слонови се налазе у целој подсахарској Африци, где обично живе у равницама, шумама и шумама. Обично нису територијалне и лутају великим дометима кроз неколико станишта и преко међународних граница. Налазе се у густим шумама, отвореним и затвореним саванама, травњацима и у пустињама Намибије и Малија. Распростиру се између северних тропа до јужних умерених зона у Африци, а налазе се на океанским плажама, на планинским падинама и узвисинама свуда између.

Слонови су модификатори станишта или еколошки инжењери који физички мењају своје окружење утичући на ресурсе и мењајући екосистеме. Они се гурају, уклањају се, ломе гране и стабљике и уклањају дрвеће, што узрокује промене у висини стабла, покровима надстрешнице и саставу врста. Студије су показале да су промене које стварају слонови заправо прилично корисне за екосистем, стварајући повећање укупне биомасе (до седам пута више од оригиналног), пораст азота у садржају нових листова, као и повећање у сложеност станишта и доступност хране. Нето ефекат је вишеслојни надстрешница и континуитет лисне биомасе која подржава своје и друге врсте.

Едвин Годинхо / ЕиеЕм / Гетти Имагес

Дијета

Обје подврсте афричких слонова су биљоједи, а већина њихове прехране (65 до 70 посто) састоји се од лишћа и коре. Они ће такође јести широк избор биљака, укључујући траву и воће: слонови су сточна хранилица и за им је потребна огромна количина хране да би преживели, конзумирајући око 220-440 килограма хране дневно. Приступ сталном извору воде је критичан - већина слонова често пије, а воду је потребно набавити најмање једном у два дана. Смртност слонова је прилично висока у регионима који су погођени сушом.

Понашање

Женски афрички слонови формирају матријархалне групе. Доминантна женка је матријарх и глава групе, а остатак групе се састоји углавном од женског потомства. Слонови користе нискофреквентне звуке који комуницирају у својим групама.

Супротно томе, мушки афрички слонови су углавном самотни и номадски. Привремено се удружују са различитим матријархалним групама док траже партнере за парење. Мужјаци међусобно оцењују физичку способност „играјући се борбама“ једни са другима.

Понашање мушких слонова повезано је са њиховим „периодом пливања“, који се обично дешава током зиме. Током плијесни, мушки слонови излучују масну супстанцу звану темпорин из својих привремених жлијезда. Ниво тестостерона им је чак шест пута виши од нормалног током овог периода. Слонови у мошту могу постати агресивни и насилни. Тачан еволуцијски узрок мошти није дефинитивно познат, мада истраживања показују да је он можда повезан са тврдњом и реорганизацијом доминације.

Размножавање и потомство

Слонови су полигрозни и полигамни; парење се догађа током цијеле године, кад год су женке у еструсу. Они рађају једно или ријетко двоје живих младића отприлике једном у три године. Гестацијска раздобља су дугачка отприлике 22 мјесеца.

Новорођенчад тежи између 200 и 250 килограма. Одбију их након 4 месеца иако могу и даље узимати млеко од мајки као део исхране до три године. Мајке и остале женке у матриархалној групи негују младе слонове мајка и друге женке. Они постају потпуно неовисни у доби од осам година. Женски слонови достижу полну зрелост у доби од око 11 година; мужјаци у 20. Животни вијек афричког слона је обично између 60 и 70 година.

Патрицк Роберт - Цорбис / Гетти Имагес

Заблуде

Слонови су вољена бића, али их људи не разумеју у потпуности.

  • Заблуда: Слонови пију воду кроз своја дебла. Истина: Док су слонови употреба њихова трупа у процесу пијења, не пију кроз њега. Уместо тога, користе труп да додају воду у уста.
  • Заблуда: Слонови се плаше мишева. Истина: Иако би слонови могли бити престрашени покретом мишева који се крећу, није доказано да имају специфичан страх од мишева.
  • Заблуда: Слонови оплакују своје мртве. Истина: Слонови показују интересовање за посмртне остатке својих умрлих, а њихова интеракција са онима остаје често ритуална и емотивна. Међутим, научници још увек нису утврдили тачан узрок овог "жаловања", нити су утврдили степен до ког слонови разумеју смрт.

Претње

Главне претње сталном постојању слонова на нашој планети су криволов, губитак станишта и климатске промене. Поред укупног губитка популације, кокоши уклањају већину бикова старијих од 30 година, а женке старије од 40 година. Истраживачи животиња сматрају да је губитак старијих женки посебно акутан, јер утиче на друштвене мреже стада слонова. Старије женке су складишта еколошког знања које учавају телад где и на који начин могу наћи храну и воду. Иако постоје докази да су њихове друштвене мреже реструктуриране након губитка старијих женки, сирочад телад обично одлазе из својих матичних група и умиру сами.

Криволов се смањио са институцијом међународних закона која им забрањује, али и даље представља претњу овим животињама.

Статус очувања

Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) класификује афричке слонове као "рањиве", док их ЕЦОС Интернет систем заштите животне средине класификује као "угрожене". Према Попису великих слонова из 2016. године, у око 30 000 афричких савана налази се око 350.000 слонова.

Између 2011 и 2013, више од 100 000 слонова убијено је, углавном ходочасницима, који су трагове тражили због слоноваче. Афричка фондација за дивље животиње процењује да у 37 земаља има 415.000 афричких слонова, укључујући саване и шумске подврсте, а 8 процената годишње убијају ловокрадици.

Сунчеве семенке / Гетти Имагес

Извори

  • Бланц, Ј. "Локодонта африцана." ИУЦН црвена листа угрожених врста: е.Т12392А3339343, 2008.
  • "Слон." Афричка фонда за дивље животиње.
  • Фолеи, Цхарлес А. Х. и Лиса Ј. Фауст. "Брзи раст популације код слона Локодонта Африцана. Популација која се опоравља од криволова у Националном парку Тарангире, Танзанија." Орик 44.2 (2010): 205-12. Принт.
  • Голденберг, Схифра З. и Георге Виттемиер. "Сироче и расељавање наталних група повезане су са социјалним трошковима женских слонова." Понашање животиња 143 (2018): 1-8. Принт.
  • Кохи, Едвард М. и др. "Афрички слонови (Локодонта Африцана) појачавају преглед хетерогености у афричкој Савани." Биотропица 43.6 (2011): 711-21. Принт.
  • МцЦомб, Карен и др. "Матријархи као складишта друштвеног знања код афричких слонова." Наука 292.5516 (2001): 491-94. Принт.
  • Тцхамба, Мартин Н., ет ал. "Густоћа биљне биомасе као показатељ опскрбе храном за слонове (Локодонта Африцана) у националном парку Ваза, Камерун." Тропска наука о очувању 7.4 (2014): 747-64. Принт.
  • "Статус афричких слонова." Светски магазин о дивљини, Зима 2018.
  • Вато, Иуссуф А. и др. "Дуготрајна суша резултира гладовањем афричког слона (Локодонта Африцана)." Биолошка заштита 203 (2016): 89-96. Принт.
  • Виттемиер, Г. и В. М. Гетз. "Хијерархијска структура доминације и друштвена организација афричких слонова, Локодонта Африцана." Понашање животиња 73.4 (2007): 671-81. Принт.